SPRAWOZDANIE Z UDZIAŁU W PROJEKCIE "PIĘKNA NASZA POLSKA CAŁA"

Nasze przedszkole brało udział w Międzynarodowym Projekcie Edukacyjnym "Piękna Nasza Polska Cała". Celem projektu było kształtowanie u dzieci postaw patriotycznych, uwrażliwienie na piekno, folklor i tradycje Polski, a także kształtowanie tożsamości narodowej przedszkolaków. W ramach projektu NASZE PRZEDSZKOLE ZREALIZOWAŁO NASTĘPUJĄCE ZADANIA:

1. Nauka i zaśpiewanie hymnu Polski – Mazurka Dąbrowskiego - 9 XI 2018r. godz. 11:11
  2. Zajęcia otwarte dla rodziców według własnego scenariusza – Wieczór pieśni patriotycznych z „Kabaretem jeszcze nie starszych panów” - 7 XI 2018r.
  3. Uroczysta akademia z okazji Święta Odzyskania Niepodległości - 9 XI 2018r.
  4. Nauka piosenek o tematyce patriotycznej – dzieci z wszystkich grup nauczyły się piosenki „Jesteśmy Polką i Polakiem”.
    1. Nauka tańca ludowego – krakowiaka -  IX-XI 2018r.
    2. Nauka wiersza o tematyce patriotycznej – „Katechizm polskiego dziecka” Władysław Bełza, zbiorowa recytacja - 15 XI 2018r. Ponadto 29 XI 2018r. nasza przedszkolanka wzięła udział w Międzyprzedszkolnym konkursie recytatorskim „Przedszkolak Mały Patriota” i została wyróżniona za recytację wiersza „11 listopada- Dzień Niepodległości” Agaty Dziechciarczyk.
    3. Zorganizowanie kącików patriotycznych „Piękna nasza Polska cała”- w holu głównym i w każdej sali - IX-XI 2018r.
    4. Zapoznanie dzieci z wybraną zabawą ludową – „Grozik”, „Na kieleckim polu” - IX – XI 2018r.
    5. „Według przepisu Babci lub Dziadka” – upieczenie szarlotki z przepisu Babci - 11 X 2018r.
    6.  „ Na skrzydłach historii”- prezentacja multimedialna o Kielcach - 9 X 2018r.
    7. Wysłanie pocztówki naszej miejscowości do Pani Ludmiły Fabiszewskiej - autorki i koordynatorki projektu– 1 X 2018r.
    8. „Napisz kartkę Bohaterom” – udział w akcji BohaterON – 1 X 2018r.
    9. „Drzewo pamięci” – posadziliśmy w ogrodzie przedszkolnym sadzonkę dębu.
    10. Turniej wiedzy patriotycznej pt.”KOCHAM CIĘ POLSKO” – międzygrupowy konkurs wiedzy o Polsce – 15 XI 2018r.
    11.  „Szlakiem historii”-
    • wycieczka do Centrum Przygotowań do Misji Zagranicznych w Kielcach – 2 X 2018r
    • wycieczka do Ośrodka Myśli Patriotycznej i Obywatelskiej Wzgórze Zamkowe w Kielcach, udział w warsztatach muzealnych pt. „Jaki znak twój? – o godle, fladze i hymnie” oraz „Kim jesteśmy, gdzie mieszkamy?” – 28-29 XI 2018r.
    • wycieczka do Teatru Lalki i Aktora „Kubuś” w Kielcach na spektakl pt. „GNIAZDO”- poznanie legendy o Lechu, Czechu i Rusie oraz historii początków naszego państwa i symboli narodowych.

ZADANIA DODATKOWE

• 1 X 2018r. – utworzenie strefy kibica podczas Mistrzostw Świata w Piłce Siatkowej Mężczyzn 2018.
    • 4 X 2018r.  gościliśmy w naszym przedszkolu Pana Rafała Nowaka, dyrektora Wzgórza Zamkowego, który przybliżył dzieciom postać Marszałka Józefa Piłsudskiego  oraz opowiedział o tym, jak wyglądała nasza droga do niepodległości.  Następnie Pan Feliks Korban z rodzinnej kapeli Korbanów wraz z zespołem folklorystycznym „Nidzianecki”, pieśnią i pięknymi strojami przybliżyli naszym dzieciom barwny folklor ziemi świętokrzyskiej.
    • 9 XI 2018r. podczas koncertu muzycznego zespołu All Antico  przedszkolaki miały okazję usłyszeć piękne polskie pieśni patriotyczne m.in. : „Pożegnanie ojczyzny”, „Życzenie” oraz pieśń o marszałku Piłsudskim. Podczas koncertu nie zabrakło polskich tańców narodowych takich jak polonez czy mazurek.
    • XI 2018r. wzięliśmy udział w Internetowym Konkursie Piosenki Patriotycznej „Kto ty jesteś?

Z niecierpliwością czekamy na kolejną edycję :-)